Programok, események

2013.09.02.

 Részt vettünk a Virágzó Vidékünk Roadshow-n
Kisújszálláson, a Szabadság téren folytatódott a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program sikereit bemutató országos rendezvénysorozat, a Virágzó Vidékünk Roadshow. A rendezvényen egyesületünk is részt vett, az általa és partnerei által a Fekete István Oktatóközpontban megvalósított fejlesztések és a megvalósult pályázatok bemutatásával járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

 Bővebben >>

2013.08.31.

 Ingyenes tábor volt a Herman Ottó Természetvédő Körnél!
A Nimfea Természetvédelmi Egyesület is segítséget nyújtott a Herman Ottó Természetvédő Kör „Földünk-Világunk” táborához, amelyet a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatott. Kollégáink több esetben vezettek tanösvénytúrát a táborban résztvevő gyermekeknek, valamint az előadások, bemutatók szervezésében is részt vettek.

 Bővebben >>

2013.05.13.

 Madarak és fák napja Túrkevén
Minden évben május 10-én ünnepeljük a madarak és fák napját. A Nimfea Természetvédelmi Egyesület szombati rendezvénye ebből az alkalomból, a Be-Natur programhoz kapcsolódóan elsősorban a gólyákról emlékezett meg. A programot a túrkevei Korda kórus nyitotta meg.
A Dr. Nánási Lajos úti óvoda csoportja további dalokkal, mondókákkal, népi játékokkal egészítette ki a repertoárt - bebizonyosodott, hogy a magyar hagyományok szinte kimeríthetetlenek a gólyával kapcsolatban. A tartalmas műsor után "A mi gólyánk" című rajzverseny eredményhirdetése következett.

 Bővebben >>

2013.04.03.

 Húsvéti kézműves foglalkozás
Március 30-án (szombaton) 9-12 óra között Kézműves házunkban (Ecsegi u. 22.) húsvéti kézműves foglalkozást tartunk. Hagyományos technikákkal fogunk tojást díszíteni (berzselés, írókázás), szalmából készítünk tojástartó kosárkát, illetve lehetőség lesz agyagozásra, korongozásra. Mindenki hozzon magával egy főtt, vagy kifújt tojást! A rendezvény ingyenes. Mindenkit szeretettel vár a Herman Ottó Természetvédő Kör!

 Bővebben >>

2013.04.02.

 Kézműves foglalkozás
Március 12-én délután a Kaszap Nagy István Református általános Iskola 2. osztályosainak egy csoportja hagyományos tojásdíszítési technikákkal ismerkedett a Herman Ottó Természetvédő Kör Kézművesházában. A csoportot Puskásné Túri Ildikó kísérte. A gyermekek berzseléssel (levélrátéttel), s hagyományos hagymahéjas festéssel készítettek húsvéti tojást. Írókázással hagyományos népi motívumokat igyekeztek tojásaikra varázsolni a csemeték.!

 Bővebben >>

2013.03.26.

 Húsvéti kézműves foglalkozás
Március 30-án (szombaton) 9-12 óra között Kézműves házunkban (Ecsegi u. 22.) húsvéti kézműves foglalkozást tartunk. Hagyományos technikákkal fogunk tojást díszíteni (berzselés, írókázás), szalmából készítünk tojástartó kosárkát, illetve lehetőség lesz agyagozásra, korongozásra. Mindenki hozzon magával egy főtt, vagy kifújt tojást! A rendezvény ingyenes. Mindenkit szeretettel vár a Herman Ottó Természetvédő Kör!

 Bővebben >>

2013.03.13.

 Kézműves foglalkozás
Március 7-én a Petőfi Sándor Általános Iskola 1. osztályos napközisei nálunk jártak kézműves foglalkozáson Nagy Anikó napközis csoportvezető irányításával. Csuhévirágot készítettek szeretteiknek, melyet nőnapi ajándéknak szántak.

 Bővebben >>

2013.02.06.

 Kőzetek, ásványok délutánja
Egyesületünk szervezésében működő Szabadidős szakkör tagjai és az érdeklődő kívülállók a természet egy újabb szeletével ismerkedhettek meg február 1-én délután oktatóközpontunkban. Most a kőzetek és ásványok végeláthatatlan tárháza került a középpontba. A gyerekek, s a felnőttek vonzódása a kövek, kavicsok világához, különösen itt a kőben szegény Alföld területén páratlan. Lenyűgöz bennünket egy-egy érdekes rajzolatú, különleges formájú kavics, kő.

 Bővebben >>

2013.01.29.

 Kedves Gyerekek!
Egyesületünk szervezésében működő Szabadidős szakkör keretében február 1-én (pénteken) délután Molnár Géza geográfus tart előadást az általa gyűjtött kőzetekről és ásványokról. A rendezvényen nemcsak a szakköri tagok vehetnek részt. A program ingyenes , mindenkit szeretettel várunk! Helyszín: Fekete István Oktatóközpont (Erdőszél u.1.) Időpont: február 1. 14-16 óra

 Bővebben >>

2013.01.17.

 "Fűben-fában orvosság"
2013. január 11-én egyesületünk szervezésében működő Szabadidős szakkör keretében, a Fekete István Oktatóközpontban gyűltek össze azok, akik a délutánjukat a gyógynövények megismerésére áldozták. Kosznáné Bodnár Anikó gyógyszertári asszisztens tartott előadást az érdeklődőknek. A téma a téli meghűléses betegségek megelőzése, illetve kezelése volt gyógynövények segítségével.

 Bővebben >>

2012.12.22.

 Adventi családi kézműves foglalkozás
December 16-án vasárnap a HOTEK Kézművesházában adventi kézműves délelőttön vehettek részt az érdeklődők. A családias légkörben zajló foglalkozáson temészetes anyagokból készültek dísztárgyak az ünnepekre. Különböző szalmadíszek, csillagok,csuhéanygyalkák, agyagból karácsonyfadíszek. Változatos asztaldíszeket alkottak egymást segítve a résztvevők fakérgek, örökzöld növényi alapanyagok, illetve termések felhasználásával. A megjelent gyerekek és felnőttek kész munkáikat boldogan vitték haza.

 Bővebben >>

2012.12.04.

 A törékeny cserépedény és életünk szövetei
2012. december 2-án, advent első vasárnapján megnyílt Sudár Anette keramikus és Debreczeni János népi iparművész kiállítása a Túrkevei Református Templomgalériában. Ha a karácsony hangulatát szeretnénk egy kicsit átérezni, látogassunk el ide, s gyönyörködjünk a két művész alkotásaiban.
Sudár Anette különleges ünnepi terítékeit , asztali és fali gyertyatartóit ajánljuk figyelmébe mindenkinek!

 Bővebben >>

2012.10.16.

 Ebesi Csuhéfesztivál
Október 6-ára érdekes összejövetelre kaptunk meghívást. A Falusi Turizmus Országos Szövetsége Hajdú -Bihar megyei tagjai, az ebesi vendégvárók Nóta- és Csuhéfesztivált rendeztek a Sári Majorban. Itt felelevenítették a kukoricabetakarítás, felhasználás hagyományait.

 Bővebben >>

2012.09.11.

FELHÍVÁS
Ebben a tanévben is elindítjuk a kézműves szakkört! Szeretettel várjuk a régi tagokat, valamint új érdeklődőket is szívesen látunk. Szabó Andrásné (Zsuzsa néni) a foglalkozás vezetője
Helyszín: Kézműves ház (Ecsegi u. 22.)
Első foglalkozás időpontja: 2012. szeptember 17. (hétfő ) 14.30-16.30
Tel: 0670/250-1876
E-mail: bordacs.zsuzsa'kukac'nimfea.hu

 Bővebben >>

2012.07.08.

 Tíz kicsi ujj kézműves tábor
A tanév bezárása után egy lelkes kis csapat táborozott a Fekete István Oktatóközpont területén. Kézműves tábor lévén, az ujjacskák sokat tevékenykedtek. Készültek gyöngyállatkák, megtanultuk a makramézás alap csomózását, varrtunk filcből kutyát, ceruzák változtak paripává csuhéból, készültek nemezgolyók, csuhévirágok, s a legkedveltebb tevékenységgé a gyöngyszövés vált, ajándék karkötők sokasága készült el családtagoknak.

 Bővebben >>

2012.06.20.

 Péntekig lehet jelentkezni a "Tíz kicsi ujj" kézműves napközis táborunkba!
A nyári szünet első tábora a Fekete István Oktatóközpontban a "Tíz kicsi ujj" kézműves napközis tábor ahová a 6-14 éves gyerekeket várjuk.
A jelentkezési határidőt június 22-éig, péntekig kitoltuk.

 Bővebben >>

2012.06.03.

 A Herman Ottó Természetvédő Kör által működtetett kézműves-ház életében egy fontos nap volt április 11.
Ezen a napon volt az első foglalkozása az általános iskolásoknak meghirdetett kézműves szakkörnek. Azóta folyamatosan gyarapszunk, még mindig vannak újabb bekapcsolódók.
Lelkes kis csapatunkban minden korosztály képviselteti magát óvodástól a felsőbb évfolyamokig.

 Bővebben >>

2012.05.07.

 Zsuzsa néni bütyköldéje
A Szent György-napi Állatkihajtó ünnepen és a Civil Majálison Zsuzsa néni bütyköldéje szeretettel várta a ,,bütykölni " vágyókat. A nagy meleg ellenére sok szorgos kéz dolgozott itt. Szép számmal voltak akik megpróbálták a nemezelés fortélyait elsajátítani egy-egy nemezlabda erejéig. A korongozás tudományába is sok csemete belekóstolt.

 Bővebben >>

2012.04.10.

 Húsvéti kézműves foglalkozás
  Április 7-én szombaton délelőtt nagy örömünkre a kézműves házunk olyannyira megtelt érdeklődő gyerekekkel és felnőttekkel, hogy a két helyiségen kívül a kedvező időjárásnak köszönhetően a szabadban is dolgoztunk , mert nem fértünk el bent . Rendkívül jó érzés volt látni, hogy ennyi ember választotta az ünnep előtti bevásárlás idején a mi rendezvényünket.

 Bővebben >>

2012.03.27.

 KEDVES GYEREKEK!
  HÚSVÉTI KÉZMŰVES DÉLELŐTTRE várunk benneteket 2012. április 7-én (szombat) 9-től 12 óráig Belépő: egy főtt vagy kifújt tojás KÉZMŰVES SZAKKÖR indul! A foglalkozásokon megismerkedhettek a gyöngyfűzés, gyöngyszövés, csuhézás, makramézás, gyékényszövés, sógyurmázás, rafiázás, agyagozás, szalmafonás, linózás rejtelmeivel. Jelentkezés és az első foglalkozás időpontja: 2012. április 10. (kedd) 15 óra

 Bővebben >>

2012.02.28.

 Új szolgáltatások a Fekete István Oktatóközpontban
  Kézműves szakkör indul! Örömmel adjuk hírül, hogy a közelmúltban – az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásával - jelentős fejlesztések valósultak meg a Fekete István Oktatóközpont környékén. Felépült az Ökoturisztikai Szolgáltató Központ, Átadásra került a fedett lovarda,és újszerű szolgáltatásokat kínál a felújított Kézművesház

 Bővebben >>

 

A "Minőségi, komplex turisztikai szolgáltatásfejlesztés kézművesház és fedett lovarda kialakításával" című projekt
az "Új Magyarország Vidékfejlesztési Program" keretében, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatásával valósult meg