Őshonos pusztai kisragadozónk, a molnárgörény

A molnárgörény vagy pusztai görény (Mustela eversmannii) egy tipikus pusztai kisragadozónk, melynek állománya rohamosan csökken az elmúlt időszakban, főleg az élőhelyek zsugorodása miatt. Erről a természetvédelmileg kiemelt jelentőségű fajról kevés a biztos információ: habár a kisragadozót többen kutatják Magyarországon, de az eredmények természetvédelmi hasznosulása alacsony fokú: nem készült róla hivatalos fajmegőrzési terv, átfogó kutatás, még a fokozottan védett státuszt sem nyerte el. Továbbá a társadalom körében sincs meg a faj ismertsége, hogy alakult ki, "mit keres" Magyarországon, mi a jelentősége. Ez az információhiány a faj védelmi tevékenységeit is akadályozza.

 

 

 

 

 

 

Fotógaléria

 

  • Vadászó molnárgörény

  • Vadászó molnárgörény

  • Kotorék bejárata

  • Postai bélyeg

  • Postai bélyeg

  • Gázolt molnárgörény

Érdekes tények a molnárgörényről

A vemhesség
napig tart
Egy alomból akár
kölyök is születik
A molnárgörény akár
cm hosszúra is megnő
Súlya elérheti az
grammot is

Térkép

Megfigyelők által felmért

molnárgörény előfordulási helyek

 

Ha Ön is megfigyelt molnárgörényt lakóhelyén vagy annak környékén, kérjük jelezze felénk a térképen bejelölve ezen az űrlapon.

 

Támogatók, partnerek

A honlap létrehozása, fenntartása és bővítése a a Földművelésügyi Minisztérium "Zöld Forrás" programjainak támogatásával, a Herman Ottó Természetvédő Kör „Őshonos pusztai kisragadozónk, a molnárgörény" (PTKF/955/2016.) című projektjének keretében valósult meg.

..

Földművelésügyi Minisztérium

..

Herman Ottó Természetvédő Kör

Kapcsolat

Az alábbi űrlap segítségével üzenetet küldhet nekünk.