ElérhetõségeinkProgramjaink bemutatásaVissza a Nimfea fõoldaláraAz egyesület bemutatásaNévadónk, Herman Ottó

Helyi védett területek természetvédelmi állapotjavulásának elősegítése
Jász-Nagykun-Szolnok megyében

  Értékes élőhelyeink megóvása céljából hazánk az országosan védett területek mellett a települési illetőségű, úgynevezett helyi jelentőségű természetvédelmi területek kijelölésére is lehetőséget ad.
Ezáltal ezeken az érdeklődés középpontjából gyakran kieső területeken is gondoskodhatunk az élővilág fennmaradásáról, fontos élőhelyeket őrizhetünk meg, unikális természeti- és kulturális értékeket menthetünk meg a végleges pusztulástól. A hálózatszerűen elhelyezkedő helyi védett területek a nagyobb léptékű élőhelyvédelmet is biztosítják, ökológiai „értéktárként” járulnak hozzá a lerontott területek helyreállásához.
Rekreációs szerepük is kiemelten fontos, hiszen a lakosság helyben, nagyobb távolságok megtétele nélkül is pihentető, egészséges környezetre találhat.

 A Herman Ottó Természetvédő Kör újonnan induló „Helyi védett területek természetvédelmi állapotjavulásának elősegítése Jász-Nagykun-Szolnok megyében”című programja számba veszi Jász-Nagykun-Szolnok megye 32 meglévő helyi jelentőségű védett természetvédelmi területét és új természeti értékek védetté nyilvánításában is szerepet vállal. A helyi védetté nyilvánítás az önkormányzatok jogköre, ők azonban gyakran nem rendelkeznek elegendő idővel és erőforrással ahhoz, hogy hatékonyan megőrizhessék a települések természeti értékeit. A HOTEK számukra is segítséget nyújt a védelmi intézkedésekben és új tervjavaslatokat nyújt részükre a helyi jelentőségű természetvédelmi területek számának bővítése céljából.
Programunk során naprakész tartalommal töltünk fel több, megyénk természeti értékeit felölelő, ismeretterjesztő kiadványt is. A programban önkormányzatok, a lakosság és civil szervezetek is szerepet kapnak, bekapcsolódhatnak a védetté nyilvánítás folyamatába, együttműködésükkel lehetőség nyílik arra, hogy hatékonyan őrizzük meg jelenlegi és jövőbeli helyi védett természeti területeinket.

- Jász-Nagykun-Szolnok megye online természetvédelmi kalauza a helyi védett természeti értékekről

- Jász-Nagykun Szolnok megye helyi védett területeinek letölthető digitális értékleltára

- Útmutató helyi jelentőségű természetvédelmi területek kijelöléséhez (nem csak önkormányzatoknak)

 

 

A program megvalósulását a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázata támogatja.
Pályázati azonosító: PTKF/512/2014

 


 
- Copyright Nimfea TE 2001. - Design by LUPUS -